Ramazan Ayı’nda reflü hastaları dikkat! Reflüyü hafifletmek için bunları yapın!

Posted by

Ramazan ayı, beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle sindirim sorunlarının arttığı bir dönemi işaret ederken, özellikle reflü hastaları bu dönemde daha fazla zorlanabiliyor. Ramazanda yanma, ağıza acı su gelmesi gibi şikayetlerin reflü kaynaklı olabileceği ve bu hastalar için iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

REFLÜ HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Reflü hastalığı, mide asidinin, gıda artıkları ve diğer içeriğin yemek borusuna geri kaçmasıyla karakterizedir. Bu durum, yemek borusunda yanma, ağıza acı su gelmesi, göğüs ağrısı, kuru öksürük, boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

SAHURDA DİKKAT!

Reflü hastaları için sahur yapmak oldukça önemlidir. Ancak, yemekten hemen sonra yatmaktan kaçınılmalıdır. Dik bir pozisyonda uyumak, yemek borusuna asit kaçışını azaltabilir. Ayrıca, baş ve göğüs kısmının karnın altında olduğu bir pozisyonda uyumak da önerilebilir. İftardan sonra tatlı veya meyve tüketimini ana yemekten sonra değil, daha sonra yapmak, mideyi dinlendirebilir.

İFTARI HAFİF GEÇİRİN!

İftar öğününü yavaş ve zamana yayarak tüketmek, reflü şikayetleri olan hastalarda daha uygun olabilir. Özellikle iftar açılışını hafif yiyeceklerle yapmak ve ardından ana yemeğe geçmek, sindirimi kolaylaştırabilir ve rahatlatıcı olabilir. Hatta mümkünse iftarda bir kase çorbadan sonra 15 dakika namaz molası vermek, mideyi hem rahatlatacak hem de bir sonraki yemeği hazmetmesini daha kolay hale getirecektir.

REFLÜ NASIL GEÇER, TEDAVİSİ NEDİR?

Reflü tedavisinde ilaçlar sıklıkla kullanılsa da, bazı durumlarda ilaç tedavisine ek olarak endoskopik tedaviler de tercih edilebilir. Bu tedaviler arasında ARMA (Anti Reflü Mukozal Ablasyon) yöntemi veya mide fıtığı olan hastalarda yapılan antireflü cerrahi gibi seçenekler bulunmaktadır. Özellikle uzun süreli ilaç kullanımının yan etkilerini minimize etmek adına bu alternatif tedavi yöntemleri değerlendirilebilir.

Ramazan boyunca sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek ve uygun tedavi yöntemlerini izlemek, reflü hastalarının yaşam kalitesini artırabilir ve şikayetlerini azaltabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir