BBC’de ayrımcılık ve cinsiyetçilik skandalı… Sunucuların ‘maaş’ tartışması… Türkiye’de durum ne

Posted by


Dört kadın sunucu , yaş ve cinsiyet ayrımcılığının yanı sıra sendikal faaliyetlerle ilgili ayrımcılık nedeniyle tazminat talebinde bulunuyorlar. Davalarının eşit ücret unsuru bu hafta bir yargıç tarafından reddedildi, ancak kadınlar Mart 2025’te başlayacak bir mahkemede dinlenecekler.

Sunucular ayrıca “düşmanca, aşağılayıcı ve korkutucu bir çalışma ortamında” tacize maruz kaldıklarını, bunun da sağlık sorunlarına ve itibarlarının zedelenmesine neden olduğunu iddia ediyorlar. Konuyu İngiltere’nin prestijli, siyaset, ekonomi, kültür konularında ciddi yazıları ile bilinen Reaciton sitesi ele aldı.

İŞLERİNE SON VERİLMİŞTİ

BBC’nin küçülmek politikası sonucu dört sunucunun işine son verildiğini belirten Reaction; ‘Croxall ve arkadaşları hedefi tutturamadı ve yayın kuruluşunda 30 yılı aşkın bir süre çalıştıktan sonra görevlerine son verildi’ diye yazıyor.

139 BİN STERLİGN KAZANIYORDU

Reaction, deneyimli profesyonellerini yerini büyük ölçüde daha az bilinen ve maliyeti düşük bir ekibin aldığını belirtiyor: ‘İzleyiciler için, alışkın olduğumuz deneyimli profesyonellerin yerini büyük ölçüde daha az bilinen, daha az deneyimli, uluslararası gruptan seçilen bir ekibin aldığı kısa sürede anlaşıldı. Ve daha ucuz. Her ne kadar BBC’nin bir çalışanı olarak paha biçilmez Croxall, 139.000 Sterlin kazanıyor olsa da rkek meslektaşlarıyla kıyaslandığında bu çok makul bir maaştı. Bir futbolcunun aldığı maaş ile kıyas kabul etmezdi tabii ki…’

HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARMA

Mahkemede “işten çıkarmaların” düzmece olduğunu çünkü işlerinin hala devam ettiğini savunduğunu belirten Reaction ünlü sunucunun üç kez ücret anlaşmazlığı yaşamış ve BBC’nin ücret yapısında ayrımcılığın “kökleşmiş” olduğunu iddia ettiğini’ hatırlatıyor. Site, Martin Croxall’ın erkek meslektaşlarının aldığı ücretleri ‘keşfetmesinden’ sonra olayın başladığının da altı çiziliyor.

BENZER PROGRAMI SUNUN KADIN VE ERKEK SUNUCU ARASINDAKİ BÜYÜK UÇURUM

Yazıda iki örnek veriliyor; Today programını 21 yıl sunulan Sarah Montagu, aylık 150 bin Sterlin alırken Mastermind programının yardımcı sunucusu John Humphrys’in 650 bin Sterlin aldığının ortaya çıktığını belirtiyor ve “uzun süren stresli müzakereler” olarak tanımladığı sürecin ardından Montagu 2020 yılında BBC patronlarından, 400.000 sterlinlik bir tazminat ve özür kazandı’ diye yazıyor. BBC’de çalışan ve en yüksek maaş alan 10 kişi arasında sadece bir kadının olduğu da yine yazıda dip not olarak veriliyor.

AYNI İŞİ YAPTILAR; BİRİ 440 DİĞERİ 3 BİN STERLİN ALDI

Reaction, kurumdaki maaş dengesizliklerine başka örneklerde veriyor. Ve vergi mükellefleri tarafından finanse edilen bir kuruluş olarak BBC’nin anlaşma bozucu değil, standartları belirleyici olması gerekirken, yöneticilerinden Samira Ahmed’in de ifade ettiği gibi, “BBC eşit ücret uygulamıyor” diye yazıyor.

BİZDE DURUM NASIL: İSMAİL KÜÇÜKKAYA İLE EŞİT ÜCRET ALAN KADIN SUNUCU VAR MI

Bizde haber kanalı bol. Sektörün kadın vitrin isimleri daha çok haber kanallarında ‘moderatör’ olarak görev yapıyor. Program sunan isimler de var. Haber kanalında üst düzey bir yöneticiden sektör ile ilgili ipuçları aldık. ‘Bizde kadın erkek olarak değil reyting olarak ücretler veriliyor’ diyor kendisi. ‘En fazla ücreti haber kanalları piyasasında İsmail Küçükkaya alıyor’ diyor. ‘Spekülatif rakamlar var’ diyerek, ‘1 milyon telaffuz ediliyor. Ama dediğim gibi, piyasada konuşulan dedikodu’ şeklinde ekliyor.

Kadın tarafında göze çarpan isimlerden biri Ece Üner. Ekranda her daim gündem olabilen bir isim. Sözcü TV’de program sunucusu olarak gündeme damga vuran açıklamaları ile dikkatleri üzerine çekiyor yine. ‘İyi para aldığını biliyorum. Ama rakam vermek istemiyorum. Sadece şunu söyleyebilirim, İsmail Küçükkaya kadar değil’ diyor. Bizde haber kanalı bol. Peki ya ücretler? Vitrin isimlerin 50 – 60 bin arasında olduğunu ortalama bir haber kanalında ücretlerin söylüyor. ‘Gelir ile doğru orantılı. Şu an için kazanan hiçbir haber kanalı yok’ diyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir